A kormány segít, hogy még több új otthon épüljön

Az otthonteremtési kedvezményeknek és a folyamatosan gyarapodó magyar családoknak köszönhetően egyre több új építésű ingatlanra van igény Magyarországon. A kereslet annyira megnőtt, hogy azzal az építőipar nem tud lépést tartani. A kormány úgy döntött, hogy segítséget nyújt az építőiparnak, hogy minél több új otthon épülhessen.

Az építőipar teljesítményének növelése érdekében együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

A nemzetgazdasági miniszter bejelentette: decemberben 20 milliárd forintos kerettel pályázati lehetőséget nyitnak az építőipari vállalkozásoknak, amellyel technológiai, automatizálási eszközök beszerzését támogatják, segítve az ágazat szereplőinek a kapacitások bővítését és a technológiai váltást.

Új lakások vásárlása esetén az 5 százalékos általános forgalmi adó 2019. december 31-ig vehető igénybe, tehát a kedvezmény még több mint két évig él. A határidő felülvizsgálata jelenleg nem szerepel a kormány napirendjei között, de ha a folyamatos egyeztetések során az ágazat szereplői erre szakmai javaslatot tesznek, azt a kormány vizsgálni fogja - hangsúlyozta Varga Mihály.

Varga Mihály elmondta: a kormány folytatja az otthonteremtési program támogatását, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket, jelentősen nőtt az új építésű lakások, valamint a lakásépítési engedélyek száma. A családi otthonteremtési kedvezményekkel továbbra is segíti a kormány a lakásépítéseket.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra is, hogy folytatódik a panelprogram. Elmondta, 800 ezer panellakás van Magyarországon, ezek megújítása a gazdaságnak is érdeke, mert további megrendeléseket kaphat az építőipar, az építőanyagipar, és újabb munkalehetőségek jönnek létre.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke elmondta: jelentős lett az eltérés a kereslet és az építőipar kapacitása között. Úgy vélte, saját erőből nehezen megy olyan gyorsan a felzárkózás, ahogy azt a megrendelők igénylik, ezért néhány területen segítséget kértek a kormányzattól.

https://otthonteremtes.blogstar.hu/./pages/otthonteremtes/contents/blog/45407/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?