A számok bizonyítják: mindent elsöprő siker a CSOK

A Kormány sok jó döntése közül az egyik legnagyobb siker a CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény megteremtése volt. A számok nem hazudnak: a tavalyi, sikeres év után idén még több családnak nyújt segítséget a családi otthon megteremtéséhez.

A nyolc magyarországi nagy bank kimutatásai szerint mindegyikőjüknél jelentősen nőtt a CSOK folyósítási összege idén eddig a tavalyi év azonos időszakához hasonlítva. Több pénzintézetnél is negyven százalék feletti volt a bővülés, sőt egyeseknél a többszörösére emelkedett a kihelyezett összeg.

A legtöbben az OTP Banknál igényelték a CSOK-ot. Itt idén október végéig a folyósított támogatások összege megközelítően 29 milliárd forintot tett ki, ami az előző év ugyanezen időszakához képest 46 százalékos bővülés. A szóban forgó időszakban az OTP-nél 9300 CSOK-kérelmet fogadtak be, az elutasítási ráta minimálisnak tekinthető. 

A Takarék Csoportnál mintegy ötezren igényelték a támogatást, ez 10 százalékkal több mint tavaly, ám a folyósított összeg több mint 40 százalékkal haladta meg az elmúlt évit. 

A bankok adatai alapján a darabszámot tekintve többségben vannak azok az igénylések, amelyek használt lakás vásárlására vonatkoznak, több pénzintézet is jelezte ugyanakkor, hogy érzékelhetően nő az igény az új lakás vásárlásához és az építéshez kapcsolt konstrukciók iránt. 

A folyósítás összegét tekintve többnyire már más a kép, hiszen ezen a területen - az ingatlanok árfekvéséből adódóan - az építés és az új lakások vásárlása vezet.

A sikeres CSOK-on belül külön sikertörténet a három vagy több gyermekes családok által igénybe vehető, 2016 januárban bevezetett 10 plusz 10 millió forintos konstrukció. A Takarék Csoportnál a csok-igénylők 45 százaléka, az OTP Banknál 40 százalék, az UniCreditnél 25 százalék, a K&H Banknál 13 százalék, a Budapest Banknál 10 százalék, a Raiffeisennél 4 százalék kérte. Miközben a Takarék Csoportnál például a szerződést kötők között a nagycsaládosok aránya 69 százalék, az UniCreditnél a 10+10-es ügyletek kétharmadában van az igénylőknek három vagy több gyermeke. Sok család úgy kéri a 10+10 milliós támogatást, hogy még nincs meg a három gyermek.

 

https://otthonteremtes.blogstar.hu/./pages/otthonteremtes/contents/blog/44806/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?