Belevágtunk, hogy ne rettegjünk a sárga csekktől

Régi családi házban élünk Zuglóban, még a nagymamámtól örököltük, legutóbb a kilencvenes évek elején újítgattunk rajta, úgyhogy képzelhetitek, korszerűnek finoman sem nevezhető szegénykém, ellenben a sárga csekk rettegett ellenségünk. Még korábban elhatároztuk a párommal, hogy végre rendbe tesszük a szigetelést és a fűtési rendszert, de sajnos a válság keresztülhúzta a számításainkat, így a hitel szóba sem jöhetett. Ez pedig elég nagy kiadás lenne és ekkora tartalékunk pedig két lurkó mellett sosem volt. Most azonban, hogy úton van a harmadik elhatároztuk, hogy ha törik, ha szakad, végre gatyába rázzuk a házat. Úgy döntöttem, dokumentálom a történetünket, hátha tudunk ezzel más családoknak is segíteni. Lássuk. Első rész. 

Provident, Cetelem, Cofidis – ezek gyakorlatilag intézményesített uzsorások, eszetekbe ne jusson ilyenre vetemedni, csak ha tényleg óriási a probléma. 

Utána megnéztük a bankok szabadfelhasználású hiteleit. Mondanom sem kell, ettől félek a legjobban, iszonyatos kamatok, indokolatlanul magas kezelési költség, így a nagy törlesztők is jó időre gúzsba kötnének minket, még a legkedvezőbb ajánlattal is. Ezt tehát gyorsan el is vetettük. 

A lakásfelújítási célú hitelek már eggyel kedvezőbbek, a kamatozás alacsonyabb, de kezelési költséget itt is vastagon számolják, az előtörlesztési díj magas, és elég komoly önerőt kell előteremteni, hogy szóba álljanak velünk. A végül azért tántorodtunk el, mert jelzálogként be kellene vinnünk az ügyletbe a házat, ami ugye nem egy megnyugtató dolog. Még ha csak 1 százalék esélye is van annak, hogy beüt valami gebasz és ne tudjunk fizetni, nem akarok a játszani a gyerekeim otthonával. 

Az egyre szűkülő lehetőségek láttán már-már úgy voltunk vele, hogy megint el kell engednünk a felújítás kezét, amikor a párom barátnője a szokásos heti ÖTYÉ-jükön végighallgatta a kálváriánkat és azt mondta hallott valami állami vagy EU-s, kifejezetten erre kitalált hitelről, amiről azt hallani, hogy elég kedvező, de ő nem tudja a részleteket. 

Nem gondoltam volna, hogy valaha hálás leszek a pletykás fecsegő barinőnek, de kivételesen most nagyon sokat segített. Utána jártunk a tanácsának és másnap már az irodában beszéltünk a részletekről. Hogy melyikben? Ezt majd a következő részben kifejtem, addig legyen elég annyi: emefbé! 

(folytatom)

 

Címkék: Hírek, Tanács-Adó
https://otthonteremtes.blogstar.hu/./pages/otthonteremtes/contents/blog/42412/pics/15053023218551964_800x600.jpg
Hírek,Tanács-Adó
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?