A CSOK miatt keresettek 60 m2-es ingatlanok

Az eladók az elmúlt negyedévben is a reálisnál magasabb árakon hirdették meg lakásaikat, így nőtt a választék a VII., VIII. és XI. kerületek ingatlanpiacán. Ez viszont azzal jár, hogy a tulajdonosok nehezebben tudják értékesíteni ingatlanaikat, mint néhány hónappal ezelőtt. Ráadásul egyre kevesebb az olyan vevő, aki gyorsan és “mindenáron” szeretne vásárolni. 

A túlárazott lakások iránti kereslet az elmúlt negyedévben határozottan csökkent. Ennek oka, hogy mivel egyre több eladó nem tudja értékesíteni ingatlanát, így mind nagyobb számban veszik igénybe ingatlanközvetítő segítségét az eladás során. 

Népszerű az Üllői út

Az előbb említett folyamat hatására viszont egyre nagyobb különbség mutatkozik az hirdetési, vagyis az irányárak, illetve a tényleges értékesítési árak között. A vevők körében továbbra is a készpénzzel rendelkezők dominálnak, de nem mindegyikük befektető, sokan vásárolnak közülük saját részre is lakást. A befektetők jellemzően inkább bérbeadás miatt vesznek most ingatlant, mivel egy kis ráfordítás után könnyen ki tudják adni a lakást. Viszont a továbbértékesítés jelenleg nem jó üzlet számukra, hiszen a magas árak miatt nem éri meg nekik egy nagyobb felújításba belefogni, mert nem érnek el megfelelő hasznot rajta. 

Az említett kerületekben viszonylag könnyen megy a bérbeadás, mert ezeken a környékeken sok az egyetem, a munkahely, jók a közlekedési adottságok. A jelentős kereslet miatt egyre több a kiadó lakás is, de tulajdonosaiknak meg kell barátkozniuk azzal a helyzettel, hogy már nem tudják olyan magas áron és olyan gyorsan kiadni ingatlanainkat, mint akár pár hónappal ezelőtt. 

Az Üllői úton, a metró vonalánál lévő kétszobás lakásokat most 70-80 ezer forintért lehet bérbe adni, így aztán egyre komolyabb választék alakul ki a piacon ragadt 130-140 ezer forintért kínált lakásokból. 

Ami az árakat illeti, az elmúlt három hónapban a VII. kerületben 380-560 ezer forintos eladási négyzetméterárak alakultak ki, míg a IX. kerületben - ugyancsak a téglalakások körében - 350-420 ezres négyzetméterárak voltak jellemzőek. Ugyanakkor a VIII. kerületi panellakásoknál 240-280 ezres árakkal találkozott az ingatlanközvetítő. 

Az új lakásoknál a 60 négyzetméter feletti, háromszobás lakások a legkeresettebbek, aminek a a CSOK lehet az oka. Ezek a lakások majd csak valamikor 2017 második felében lesznek beköltözhetők, ennek ellenére megjelenésük némi árcsökkentést eredményezhet majd a használt lakások piacán. 

A tapasztalatok szerint a beruházók igen nagy lendülettel kezdtek bele az új lakások építésébe, így hamarosan jelentős kínálat alakulhat ki ezekből, ami azzal jár, hogy a kisebb méretű használt lakások kínálata is megnövekedhet jövőre.

Forrás: Balla Ingatlaniroda, Origo

Címkék: Hírek
https://otthonteremtes.blogstar.hu/./pages/otthonteremtes/contents/blog/27984/pics/14660040643125982_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?