Így élénkíti a CSOK a lakáspiacot

Január óta hónapról hónapra erősödnek a lakásvásárlási és építési hajlandóság a lakosság körében – erről tanúskodnak a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége felmérései. Az OTP Bank idén 10-20 ezer CSOK-kérelemre számít. A szakértők arra is számítanak, nyáron tömegével kezdődhetnek meg a családi házépítések az országban.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége felmérései szerint budapesti lakáspiac nagyon erőteljesen élénkül, sőt, a gondot jelenleg az építőipari szakmunkások, valamint a fővárosi építési telkek hiánya jelenti. A tapasztalatok szerint az építőipari vállalkozások próbálják visszacsábítani a szakembereket, a cégeknél átlagosan 20 százalékos béremelést tapasztalnak.

Az OTP Bank idén 10-20 ezer CSOK-kérelemre számít (átlagosan kétmillió forintnyi értékben). 2016-ban országosan 20-40 ezer igénylés várható (ez összességében 60 milliárd forintot jelent). A legtöbb, közel 600 lakás a XI. kerületben épülhet meg idén, a 400 feletti szintet pedig a XIII., a XIV. és a IX. kerületekben haladhatják még meg.

A szakértők között egyébként abban is egyetértés mutatkozik, hogy nyáron megnövekedhet az érdeklődés a CSOK iránt, elsősorban a fővárosban. A szakértők arra is számítanak, nyáron tömegével kezdődhetnek meg a családi házépítések. Ráadásul a számuk még növekedhet is, akik a CSOK hatására január-márciusban vásároltak telket, még csak a terveztetés folyamatában lehetnek, vagyis az engedélyek száma várhatóan még magasabbra növekszik majd.

Ám a vidék sem szeretne lemaradni, az egyik legnagyobb ívű, a CSOK-kal összefüggő beruházás Tamásiban valósul meg, ahol az önkormányzat kilencvenlakásos lakóparkot épít és kedvezményesen kínál építési telkeket az igénylőknek. A város polgármestere, Porga Ferenc (Fidesz-KDNP) a fejlesztéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az érdeklődéstől függően három ütemben épül meg a lakópark a város üdülőterületéhez közel eső, három és fél hektáros, zöldövezeti területen.

Az önkormányzati tulajdonú Építő és Városüzemeltető Kft. kivitelezésében 50-90 négyzetméteres lakásokat magukban foglaló társasházakat és 100 négyzetméteres lakásokkal készülő sorházakat építenek meg. Egy 60 négyzetméteres lakást a családi kedvezmény és önerő húszmillió forintos összege körüli áron lehet majd megvásárolni.

Forrás: Portfolio

 

Címkék: CSOK-kisokos, Hírek
https://otthonteremtes.blogstar.hu/./pages/otthonteremtes/contents/blog/27873/pics/14655721889732310_800x600.jpg
CSOK-kisokos,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?