Az agglomerációban is hasít a CSOK

Előre látható volt, a CSOK bevezetése sokaknak ad lehetőséget a régi álmok megvalósítására. Például, sok olyan család számára, akik a fővárosban vagy a környékén már régóta szerettek volna családi házat. Az elmúlt fél évben jelentősen megnövekedett az érdeklődés a budapesti, és különösen az agglomerációban található házak, építési telkek iránt.

A vásárlók úgy tűnik, igyekeznek kihasználni a jelenleg elérhető állami támogatási lehetőségeket és kedvezményeket, így sokan az építkezés mellett teszik le voksukat, melyhez az otthonteremtési támogatást is igénybe veszik. Ez a tendencia erősen megfigyelhető az agglomerációban is.

A családok otthonteremtési kedvezményét érintő februári jogszabályváltozásoknak és az új építésű ingatlanokra vonatkozó áfa csökkentésének, a hozzá tartozó adó-visszatérítési támogatás lehetőségének, illetve a budapesti ingatlanárak nagymértékű emelkedésének köszönhetően 2016 első negyedévében jelentősen megnőtt az érdeklődés az agglomerációban található ingatlanok és az építési telkek iránt.

Ez derül ki a City Cartel ingatlanközvetítő hálózat adataiból. Az agglomerációban jellemzően a fővároshoz közeli, 20 kilométeres távolságon belüli települések legnépszerűbbek a vásárlók körében. A legnagyobb az érdeklődés Budakeszin, Szentendrén és Dunakeszin található építési telkek iránt.

A City Cartel adatai alapján a budai agglomerációban található építési telkek ára jelenleg négyzetméterenként 8000-15 000 forint között mozog. A népszerűbb települések esetén az árak az átlagosnál magasabbak, így például míg Budakeszin négyzetméterenként 15 000-20 000 forintos áron, Pilisvörösváron már négyzetméterenként 8 000-12 000 forintért is találhatnak építési telket az érdeklődők.

Az agglomerációban ingatlant keresők túlnyomó többsége a CSOK igénybevételével szándékozik vásárolni. A tapasztalatok szerint a 10 millió forint alatti - leginkább 3-5 millió forint közötti - összegért megvásárolható, 600-800 négyzetméteres építési telkek keresettebbek körükben. A telekvásárláshoz szükséges önerőt a vásárlók megtakarításaikból fedezik.

A City Cartel szakértői szerint az agglomerációban rövidtávon az építési telkek drágulására, egyes területeken - a megnövekedett kereslet miatt - a hiányára is fel kell készülni.

Budapesten a telkek átlagos négyzetméterára 39,5 ezer forint volt, ami 13 százalékos drágulást jelent a tavaly decemberi árszinthez képest – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

A kínálat is jelentősen megnőtt, májusban 45 százalékkal több budapesti telek keresett gazdát, mint a múlt év végén. A telkek árait az év legelején még csak a lakásépítéseket tervező beruházók mozgatták, de az elmúlt egy-két hónapban a nagycsaládosok jelenléte is érezhetővé vált a piacon. Ők elsősorban a CSOK igénybevételével szeretnének saját családi házat építeni.

Az ingatlan.com szerint, akik családi ház építése céljából vásárolnának telket, azoknak mindenképpen érdemes lehet az agglomeráció dél-budai részén - Biatorbágyon, Budaörsön, Érden, Százhalombattán és Törökbálinton – vásárolni.

Forrás: Blogstar, MTI

Címkék: CSOK-kisokos, Hírek
https://otthonteremtes.blogstar.hu/./pages/otthonteremtes/contents/blog/27809/pics/14653036307701083_800x600.jpg
CSOK-kisokos,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?