Két év alatt 10 ezer új lakást hozhat a CSOK

A Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentése két év alatt csaknem tízezer olyan új lakással számol, amely a családi otthonteremtési kedvezmény hatására épül meg. A CSOK a nagycsaládosok új lakásvásárlása terén jelentős többletkeresletet hozhat, az új lakások áfa-csökkentése pedig elősegítheti az elmaradt beruházások megvalósulását, megfelelő mennyiségű és minőségű új kínálatot biztosítva ezzel a megnövekedett keresletnek.

Idén további, közel ötezer új lakás megépülése várható, melyet a kiterjesztett otthonteremtési program felfutása után további ötezer új lakás megépülése követhet – vélik az MNB szakértői a jegybank májusban megjelentetett lakáspiaci jelentésében.

A CSOK megnövelése és erősebb differenciálása a nagycsaládosok új lakásvásárlása terén jelentős többletkeresletet hozhat. Az új lakások áfa-csökkentése mindezek mellett elősegítheti az elmaradt beruházások megvalósulását, megfelelő mennyiségű és minőségű új kínálatot biztosítva ezzel a megnövekedett keresletnek.

Ötezer, tízezer, húszezer

A kiterjesztett otthonteremtési program és az új lakásokáfa-csökkentése a lakáspiac kínálati és keresleti feltételeit is érdemben javítja. Az intézkedések bevezetését követően azelhalasztott beruházások realizálódására számít a MNB, így a már kiadott engedélyek száma alapján az idei évben továbbiközel ötezer új lakás megépülése várható, melyet a programkihasználtságának felfutása után további ötezer új lakás megépülésekövethet.

Az MNB szakértői szerint a kormányzati intézkedések hatására érdemben nőhet az új építésű lakások száma, 2017-ben csaknem húszezer új ingatlan épülhet úgy, hogy közben a lakossági beruházások aránya is jelentősen növekszik majd. (Nemzetközi összehasonlításban alacsonynak számít a magyarországi lakásállomány. A viszonylag kisszámú ingatlan mellett viszont a meglévők minősége is szükségessé teszi az új építéseket és a felújításokat.)

Az új lakások építését ösztönző intézkedések a gazdaság több szektorát is befolyásolják. A megvalósuló új beruházások közvetlenül emelik az építőipar termelését, míg az ingatlanforgalmazással foglalkozó, valamint a pénzügyi és biztosítási ágazatok teljesítményé-re közvetetten gyakorolnak pozitív hatást.

A lakásárak tavaly több mint tíz százalékkal emelkedtek, ezzel párhuzamosan az ingatlanpiaci forgalom is jelentősen nőtt. Az árak elmúlt két évben tapasztalható növekedése után a közeljövőben már lassulni fog a drágulás.

A lakáspiaci élénkülést a javuló munkapiaci kilátások mellett a reáljövedelmek emelkedése is támogatja, miközben az alacsony kamatkörnyezet vonzó befektetéssé teszi az ingatlanokat.

A lakáshitelezés kondíciói várhatóan nem változnak, jelenleg 6 százalék alatt a lakáshitelek kamata, a kamatfelár több mint 400 bázispontos, a régiós átlagnál 100-150 bázisponttal magasabb, ebben van még tér az alkalmazkodásra. Az MNB szerint a magas felár oka az, hogy még mindig magas a nem teljesítő hitelek állománya a bankrendszerben, aminek a csökkentésére a jegybank számos javaslatot tett, ám a piaci verseny mérsékelheti a felárat.

Az MNB évente kétszer tervezi a lakáspiaci jelentés elkészítését, a következő kiadás ősszel várható, valós idejű tranzakciós adatokkal.

Forrás: MNB - Blogstar

Címkék: CSOK-kisokos, Hírek
https://otthonteremtes.blogstar.hu/./pages/otthonteremtes/contents/blog/27787/pics/14652292201366801_800x600.jpg
CSOK-kisokos,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?