Az MFB 135 milliárddal segít a családoknak

Az MFB a kkv-k után a családoknak segít. Magyar Fejlesztési Bank nagyon kedvező kamatozású, energiahatékonysági célú beruházásokhoz igényelhető, lakóépületeket érintő hiteltermék koncepcióját dolgozta ki, amellyel számításaik szerint több mint 50 ezer lakás vagy családi ház újulhat meg energetikai szempontból a következő években. A programra mintegy 115 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, valamint egy 20 milliárd forintos tartalék is.

A hitelből felújítható, korszerűsíthető ingatlantípusok közé tartoznak majd a családi házak, lakások, társasházak, lakásszövetkezetek. A társasházak és lakásszövetkezetek esetében a felújítás érintheti a közös és a magántulajdonú részeket is.

A családi házak minimum 1, maximum 10 millió forintot igényelhetnek. A társasházak minimum 0,5, maximum 7 millió forintra pályázhatnak majd. A program kiírása szerint a társasház és lakásszövetkezet hitelfelvevő esetében ezt az összeget a felújítással érintett lakásonként külön-külön kell figyelembe venni.

A hitel futamideje 20 év lesz.

A kormány azzal számol, hogy a legjelentősebb célcsoportot a „kockaházak” tulajdonosai jelenthetik. A kockaházak körülbelül 60 százaléka építése óta nem esett át energetikai korszerűsítésen. Ebben a körben a legmagasabb az energia-megtakarítási potenciál, mivel itt a legmagasabbak a rezsiköltségek. Abban bíznak, hogy ez a célcsoport fog a legnagyobb arányban élni a program lehetőségeivel.

Az energiahatékonyság területén a következő tevékenységekre lehet majd igényelni forrásokat:

1.Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelése.

2.Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje / energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése.

3.Az épületek nyári hő-védelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése.

4.Fűtési- és/vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése.

5.Hővisszanyerő berendezés korszerűsítése, VRF típusú hűtési rendszer kiépítése.

6.Meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása.

7.Társasházaknál a fentieken túl: az épület közös használatú gépészeti rendszereinek (elektromos berendezések és a szellőztető rendszer berendezései) cseréje vagy javítása.

A megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek esetében a következő területekre lehet pályázni:

  1. Napkollektoros rendszer telepítése a fejlesztésben érintett épület használati melegvíz-igényének részbeni vagy teljes kielégítése céljából, és/vagy fűtésrásegítésre.
  2. Brikett-, pellet-, faapríték-, faelgázosító kazánrendszer kiépítése a fejlesztésben érintett épület fűtési- és használati melegvíz-igényének részbeni vagy teljes kielégítése céljából.
  3. Napelemes rendszer telepítése hálózati vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához.
  4. Talajkollektoros, talajszondás, víz-víz, levegő-víz hőszivattyú rendszerek alkalmazása alapfűtésre és/vagy használati melegvíz-termelésre és/vagy fűtésrásegítésre.

A program úgy számol, hogy 105,2 milliárd forintot az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop-8) visszatérítendő pénzügyi eszköz forrás terhére, 9,41 milliárd forintot a Versenyképesség Közép-Magyarország Operatív Program (Vekop-5) visszatérítendő pénzügyi eszköz forrás terhére vállal.

Forrás: MFB, Origo

https://otthonteremtes.blogstar.hu/./pages/otthonteremtes/contents/blog/27695/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?