Nem várható áresés a XVI. kerületi ingatlanpiacon

A Balla Ingatlaniroda elemzése szerint sok a túlárazott ingatlan a XVI. kerületben, ezekre azonban gyakorlatilag megszűnt a kereslet. A CSOK egyelőre csak a telekeladásokat mozgatta meg, de a mostanra felkúszó árak miatt megtorpant a piac. Hamarosan érkeznek az első újépítésű ingatlanok, de az árakat várhatóan nem fogják befolyásolni a kerületben. 

Továbbra is erős a kereslet a XVI. kerület ingatlanpiacán, azonban további növekedés már nem várható. Az árak a kereslet növekedésének megtorpanásával párhuzamosan ugyancsak megrekedtek egy magas szinten, tehát a korábbi árrobbanás mára határozottan véget ért, de árcsökkenésről még nem beszélhetünk. 

Ahogy arról sem, hogy a stagnálás hatására többet lehetne alkudni. Ennek egyik oka az lehet, hogy a XVI. kerületben mérsékelt a kínálat társasházi lakásokból, így rendkívül erős a kereslet irántuk. A családi házak esetében viszont kicsit másként fest a kép: itt átlagosan mintegy 5-8 százalékos alkuval lehet számolni, de lehet ez több is, ha kismértékben túlárazott ingatlanokról van szó. 

Legfeljebb 10-15 százalékos túlárazottságnál számíthatnak arra az eladók, hogy érdeklődők még jelentkeznek az ingatlanjukra, ilyenkor azonban azzal is számolniuk kell, hogy egy nagyon kemény alkufolyamat kezdődik, melynek során reális szintre kerül az eladási ár. 

Túlárazott ingatlanokból egyébként bőven akad a kerületben, ahogy máshol is Budapesten. Ennek oka, hogy az elmúlt egy-másfél évben mindenhonnan azt hallhatták a tulajdonosok, hogy emelkednek az árak, így pedig földtől elrugaszkodottá váltak az elképzeléseik. 

A telekeladásokat húzta meg a CSOK 

A CSOK év eleji változása annyiban érezhető a kerületben, hogy egyrészt a használt ingatlanok vásárlására veszik igénybe, másrészt pedig megkezdődött az év elején egy elég erős telekfelvásárlás. A jó áron elérhető telkeket egyből elkapkodták, a megmaradtakat pedig elég magas áron kínálják tulajdonosaik, így ezekre már nincs vevő, és várhatóan nem is lesz. 

A kerületre jellemző, hogy társasházak itt nem nagyon épülnek, sokkal inkább családi házak, ikerházak és sorházak. Ennek oka egyrészt a szabályozásban keresendő, másrészt a kerület jellegében. Míg a szomszédos XIV. kerületet családi házak, sorházak és ikerházak építése mellett a társasházépítés is jellemzi, addig a XVI. kerületben megmaradt a zöld, csendes, családi házas, kertvárosias jelleg. 

A használt lakások vásárlására igénybe vehető CSOK is jelen van a vásárlásoknál, viszont az újlakásokra felvehető CSOK hatása még nem érezhető, mivel egyelőre még nincsenek új beruházások a kerületben. 

Kedvelt méretek, vonzó környékek és az árak 

Ha családi házról van szó, akkor minimum a három szoba, de inkább a négy az, ami keresett a kerületben: nappali, háló és a két szoba a gyerekeknek. Négyzetmétert tekintve picit szélesebb a skála: 80-90 négyzetmétertől 140-150 négyzetméterig keresik leginkább a házakat, az e fölötti méretek iránt szerény az érdeklődés, mivel fenntartásuk túlságosan költséges. 

A nagy átlag családi házaknál tehát 100-120 négyzetméter között mozog, míg a négyzetméteráraknál 250-300 ezer forintról beszélhetünk a családi házak, és 20-30 ezer forinttal alacsonyabb árakról az iker- és sorházak esetében, ahol viszont a telekméret is jóval karcsúbb. Ami lényeges, hogy a társasházak szerény száma miatt lakásokra minden formában óriási az igény. 

A kerület legkevésbé vonzó része talán Cinkota, míg Mátyásföld elit környéknek számít. Értelemszerűen ez a legdrágább és legexkluzívabb környék, így itt 50-80 ezer forinttal magasabb négyzetméterárakra számíthatnak a vevők, mint az előbb említett átlagárak. Sashalom, Rákosszentmihály, Árpádföld pedig egy egységes, átlagos képet mutat árak és kereslet tekintetében. 

A családi házaknál nem csökkennek már az árak 

A várakozások szerint fél-egy éven belül indulhat el egy átalakulás, ami azt jelenti, hogy megjelennek az első újépítésű ingatlanok a piacon. Jelenleg még csak egyharmad-kétharmad készültségnél tart sok beruházás, de nagyon sokat még el sem kezdtek, így legfeljebb 2016 végén kerülhet csak sor az első átadásokra, de a többség inkább 2017-re tolódik. 

Ugyanakkor ezek az újépítésű családi, illetve iker- és sorházak - ellentétben azzal a hatással, amit a társasházi fejlesztések gyakorolnak más kerületekben a használt lakások áraira - nem fogják lényegesen befolyásolni a használt házak kínálati árát. Ezek ugyanis “nem százasával épülnek”, mint a társasházi lakások, ennélfogva a hatás is kicsit más, jóval mérsékeltebben jelentkezhet. Tehát a gyakorlatban nem számíthatunk a használt ingatlanok jelentős árcsökkenésére a XVI. kerületben.

Forrás: Balla Ingatlaniroda

Címkék: CSOK-kisokos, Hírek
https://otthonteremtes.blogstar.hu/./pages/otthonteremtes/contents/blog/27495/pics/14641761146662126_800x600.jpg
CSOK-kisokos,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?