A pénzintézetek szerint mindenki CSOK-ot akar

A hazai pénzintézetek tapasztalatai szerint nőtt a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) igénylők száma a februári jogszabályváltozások után, amikor több kizáró, vagy korábban nem egyértelmű jogszabályt eltöröltek, illetve pontosítottak.

Az MKB Bankhoz több mint százan nyújtottak be eddig igénylést, ők döntően CSOK-ot, illetve támogatott hitelt igényelnek, elsősorban használt lakásra. A februári jogszabályváltozás nyomán nőtt az igénylések száma, mivel több olyan ügyfél előtt is megnyílt a lehetőség, akiknek korábban a bank nem tudott pozitív tájékoztatást adni.

Átlagosan 8 millió forint támogatott hitelt igényeltek az ügyfelek a banknál. Jellemzően kétgyerekesek érdeklődnek, de a háromgyermekes igénylők száma is növekszik. Budapesten és az ország keleti régiójában érdeklődnek a legtöbben.

A Budapest Bankhoz hetente több tucat igénylés érkezik, elsősorban használt lakások iránt. A bank arról is beszámolt, hogy megnőtt az igénylések száma a februári jogszabályváltozások után. Az átlagos hiteligény 10 millió forint körül alakul, vidéken elsősorban ingatlanépítés miatt keresik a CSOK-ot, míg a központi területeken az ingatlanvásárlásra igényelt CSOK a jellemző.

Az UniCredit Bank tájékoztatása szerint február eleje óta több mint kétszáz CSOK-kérelem érkezett be, a februári rendeletmódosítás tovább könnyítette az újlakás-célú támogatás feltételeit. Az ingatlanok értékét láthatóan megemelte az emelt összegű CSOK bevezetése, így egyes igénylők a saját forrás és a CSOK felhasználása mellett hitelfelvétellel tudják csak a vágyott ingatlant megvásárolni.

A banknál főként meglévő gyermekek után igényelték az ügyfelek a támogatást, a befogadott kérelmek 80 százalékában használt lakásra kérték a pénzt. Használt lakásnál jellemzően kétgyermekesek kérik a nekik járó 1 430 000 forint összeget, míg új lakás esetében is a kétgyermekes ügyfelek vannak többségben, akik a 2 600 000 forintos összeget igénylik.

Az új lakásra igényelhető CSOK-nak köszönhetően az idén élénkülhet az érdeklődés és a kereslet az újlakás-építések, a magánszemélyek által épített családi házak iránt, ami azonban az új többlakásos társasházak kínálatának hiányában csak évek múltán tudja az újlakás-vásárlást előmozdítani a pénzintézet szerint.

A Takarékbank januártól március végéig több mint 700 CSOK-igénylést fogadott be, a 10 plusz 10 milliós kamattámogatott hitelt eddig 30 ügyfél igényelte. Az ügyfelek túlnyomó része egyelőre nem az új állami kamattámogatott hitelt, hanem az egyéb lakáscélú hiteleket - használt lakás bővítése, vásárlás, korszerűsítés - keresi.

A megyeszékhelyeken, illetve a megyei jogú városokban élénkült az ingatlanpiac és nőttek az árak az új építésű lakások esetében, ami még inkább arra ösztönzi az ügyfeleket, hogy az új lakás vásárlásához CSOK-ot vegyenek igénybe.

A CSOK-igénylések száma a banknál február elején nőtt meg, amikor megjelent az új CSOK feltételeit tisztázó két kormányrendelet. A befogadott igénylések alapján az emberek 14 százaléka venné fel a támogatást új lakás építésére vagy vásárlására, 80 százaléka használt lakásvásárlásra, 6 százaléka pedig lakáskorszerűsítésre, bővítésre. A CSOK mellé igényelt lakáshiteleknél 5,9 millió forint az átlagos hitelösszeg.

A Takarékbank előrejelzése szerint a bevezetett intézkedések - CSOK, lakás-áfa csökkentése - hatására az idei évben óvatos becslés alapján is megduplázódhat a lakásépítések száma, így országosan 8-10 ezerrel több lakás épülhet az előző évekhez képest.

Az Erste Bank arról tájékoztatott, hogy a hiteligénylések 30 százalékához tartozik CSOK-kérelem is. Továbbra is felhasználható marad a CSOK önerőként, vásárlás esetén a vételárnál, építés esetén pedig a költségvetésben.

Az OTP Bank adja a támogatott hitel (CSOK) igénylések háromnegyedét. 2015 júliusa és 2016. április 7. között OTP Bankhoz beérkezett CSOK kérelmek száma 5 922 db volt.

Az OTP Bank idén 10-20 ezer CSOK kérelemre számít (átlagosan 2 millió forintnyi értékben). Mivel a bank részesedése CSOK tekintetében megközelíti a 75 százalékot, országosan 20-40 ezer igénylő várható 2016-ban (várhatóan 60 milliárd forintnyi értékben).

 

https://otthonteremtes.blogstar.hu/./pages/otthonteremtes/contents/blog/27277/pics/14633207593341544_800x600.png
CSOK-ajánló,CSOK-kisokos,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?