Akár 20 százalékkal is csökkenhetnek a használt lakások árai

Miközben a CSOK megjelenése elbizonytalanította a használt lakásokat keresőket az elmúlt hónapokban, a támogatás hatására beindult az új lakások régóta várt fejlesztése. Az igény irántuk óriási, az első projektek éppen most kerülnek piacra – és néhány közvetítőn keresztül már elérhetők –, ez pedig lenyomhatja a használt lakások árait. Miniinterjú Balla Ákossal, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetőjével. 

A CSOK miatt az év elején elkezdtek kivárni a vásárlók, így enyhén mérséklődött a kereslet az első negyedévben, de az árak továbbra is magas szinten maradtak az ingatlanpiacon Budapesten és az agglomerációban. A fővároson belül is általában a népszerűbb helyeken élénk az ingatlanpiac. Ezeken a területeken viszont „furcsán magas” négyzetméteráron kelnek el most még a használt lakások.

Ezek az árak meddig maradhatnak fent?

Balla Ákos

Nem sokáig. Érezhető már a CSOK hatása. Az elmúlt hónapokban jelentős volt a Családok Otthonteremtési Kedvezményének, azaz a CSOK-nak a hatása az ingatlanpiacra. Az egyik legfontosabb feltétel, ami sokaknál nem tudatosult, hogy a CSOK-ot csak kész lakásra lehet igénybe venni, azaz jövőbeni fejlesztésre ma még nem. Elsősorban ez volt az, ami zavart okozott az embereknél.

Személyes tapasztalata milyen érdeklődést mutat?

Nagyon sokan érdeklődtek, tájékozódtak a CSOK-kal kapcsolatban, azonban egyelőre kevés volt az olyan megvalósult adás-vétel, melyek során éltek volna a lehetőséggel az ügyfelek. Tudtommal a CSOK első hónapjában 6 milliárd forintnyi igénylést fogadtak be a pénzintézetek, ami mintegy 2400 igénylő között oszlott meg. Visszaosztva kiderül, hogy 2-3 millió forint a támogatás átlagos mértéke, vagyis látható, hogy az egy-két gyermekesek és a használt lakások CSOK-ja az, ami meghatározó a piacon. Mindez egyébként nem véletlen, hiszen az újépítésű projektek jelenlegi állapotukban nem alkalmasak arra, hogy az ezekben megvásárolt lakásokra a vevők CSOK-ot vegyenek igénybe. És bár érkeznek a piacra az újabb lakások – melyekre a támogatást is igénybe lehetne venni – a jó projektekben a jó lakások valószínűleg nagyon gyorsan el fognak kelni az évek során felduzzadt igény miatt, így pedig nem marad majd lakás az utófinanszírozás-jellegű vásárlóknak, tehát azoknak, akik a CSOK-ot a megépülés után vennék igénybe.

Ez jelenti azt, hogy leverik az árakat?

Az újépítésű lakások megjelenése azzal a következménnyel jár a lakásukat értékesíteni kívánó tulajdonosok számára, hogy nem lesznek fenntarthatóak a magas használt lakás négyzetméterárak. Az újépítésű lakások négyzetméterára a 450-500 ezer forintos szint környékén kezd állandósulni a jobb helyszíneken, ami azt is jelenti, hogy a használtlakás-árak ugyenezekben a lokációkban nem valószínű, hogy megmaradnak akár a 350 ezer forintos szint környékén. Természetesen elképzelhető, hogy az új lakások megemelik valamennyi ingatlan árát, ugyanakkor az valószínűbb kimenetel, hogy mintegy 10-20 százalékkal mérséklik az árakat. Ez az áresés először azokon a területeken jelentkezik, melyek közvetlen közelében felbukkannak újépítésű projektek, majd a hatás várhatóan tovább gyűrűzik. 

Címkék: Interjúk
https://otthonteremtes.blogstar.hu/./pages/otthonteremtes/contents/blog/27230/pics/14631255005646009_800x600.jpg
Interjúk
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?