Ingyen telkekkel csábítják a CSOK-osokat

Dacára annak, hogy az új otthonteremtési támogatás telekvásárlásra nem vehető igénybe, a szemfüles települési önkormányzatok igyekeznek ezt áthidalni: ingyen adnának építési telket a CSOK feltételeinek eleget tevő, náluk letelepedni vágyó családoknak. 

A balassagyarmati képviselő-testület döntésének köszönhetően 2016 elejétől a háromgyermekes vagy három gyermeket vállaló családok ingyen telkekre pályázhatnak. Így összesen 15 telket osztanának szét a CSOK-osok között, az elbírálásnál előnyt jelent, ha az igénylőknek már legalább két gyermekük van, illetve az is pozitív körülmény, ha más településről költöznének Balassagyarmatra. A pályázatot negyedévente bírálják majd el, de a hírek szerint az érdeklődés olyannyira megugrott, hogy hamarosan újabb telekosztásra alkalmas területeket vonnak be a programba.

Makón korábban már volt hasonló akció, akkor kevesebb sikerrel, de most újra megpróbálkoznak vele, szintén 15 telekkel. A tervek szerint a jelenleg üresen álló teljesen közművesített önkormányzati telkek mellé további 15 telket készítenének fel, amelyeket pályázat útján bocsátanának a családok rendelkezésére.

Ásotthalomban is gyorsan reagáltak a városatyák, ahol szintén a háromgyermekes családmodellt részesítik előnyben a CSOK feltételei mellett. A településen 14 beépítetlen építési telek várja a potenciális lakókat, akik egy teljesen új utcát fognak majd alkotni. Az építési telkek egyenként közel 1700 négyzetméter alapterületűek, az ásotthalmi strandfürdő közelében, belterületen, de mégis a természet közelében, csendes helyen fekszenek. A pályázók esetében az elbírálás negyedévente várható.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei
Jászapátiban is szívesen látják a CSOK igénylő családokat, ahol a letelepedés fejében kaphatnak ingyen telket. A mintegy kilencezer lakosú településen tizenkét, családi ház építésére alkalmas 640-1350 négyzetméter közötti, 1-2,5 millió forint forgalmi értékű önkormányzati telket tudnak felajánlani az érdeklődőknek, de igény esetén bővítik a lehetőségeket. Önkormányzati tulajdonban vannak még belterületi, de mezőgazdasági kategóriába tartozó ingatlanok, amelyeket – ha az érdeklődések száma ezt indokolja - átminősítés után be lehet vonni a programba. A pályázatból a helyiek sincsenek kizárva, amennyiben megfelelnek a CSOK feltételeinek. 

Csongrádban jelképes, négyzetméterenként egy forint plusz áfa áron a város szélén lévő Pázmány Péter utcában, illetve más helyszínen három további önkormányzati telket kaphatnak azok, akik jogosultak a CSOK-ra. A városban nem ez az egyetlen ilyen típusú kezdeményezés: a városvezetők változtatnának a lakáshoz jutást szabályozó helyi rendeleten is: a tervezet lényege, hogy aki egy leromlott műszaki állapotú ingatlant megvesz, és ott telket alakít ki vagy felújítja az épületet a CSOK keretein belül, annak 1-1,2 millió forintos anyagi támogatást nyújtana a város. 

A lakosokért indult verseny célja egyrészt, hogy a népességfogyást megállítsák, másrészt, hogy az építkezések beindulásával munkalehetőséghez jussananak a helyiek.

Címkék: CSOK-kisokos, Hírek
https://otthonteremtes.blogstar.hu/./pages/otthonteremtes/contents/blog/27296/pics/14634173292841294_800x600.jpg
CSOK-kisokos,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?