A CSOK hatására normalizálódhatnak az ingatlanárak

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján a CSOK hatására egyelőre kivárnak a használt lakásokat kereső potenciális vásárlók, mert a támogatás hatására végre elindultak az évek óta nélkülözött új lakásépítések. Várhatóan óriási lesz az érdeklődés irántuk, az első ütemekben elkészült lakóházak hamarosan megjelennek az ingatlanirodák kínálatában, amelyek minden bizonnyal lenyomják majd a használt lakások árait. 

A CSOK miatt az év elején elkezdtek kivárni a vásárlók, így a kereslet januártól márciusig visszaesett, de az árak még mindig magas szinten ragadtak Budapest és az agglomeráció ingatlanpiacán. A fővároson belül is általában a kedvelt, népszerű helyeken bonyolítják le a legtöbb adás-vételt, jellemzően elképesztően magas négyzetméterárakon. 

Egyre több az újépítésű lakás

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye az első hónapjában közel 6 milliárd forintnyi igénylést adott be 2400 igénylő, ami azt jelenti, hogy 2-3 millió forint a támogatás átlagos mértéke. Ebből az látható, hogy az egy-két gyermekesek és a használt lakások CSOK-ja az, ami eddig a legnépszerűbb a piacon. 

Az azért is alakult így, mert az újépítésű projektek jelenlegi állapotukban egyelőre még nem alkalmasak arra, hogy az ezekben megvásárolt lakásokra a vevők CSOK-ot vegyenek igénybe. De érkeznek már a piacra az újabb lakások - melyekre a támogatást is igénybe lehetne venni - a jó projektekben a jó lakások valószínűleg nagyon gyorsan el fognak kelni a korábbi évek során felduzzadt igény miatt, így várhatóan kevés lakás marad az utófinanszírozás-jellegű vásárlóknak, tehát azoknak, akik a CSOK-ot a megépülés után vennék igénybe. 

Az újépítésű lakások megjelenése viszont azzal a – vásárlóknak kellemes, az eladóknak kellemetlen - következménnyel jár az ingatlanjukat értékesíteni kívánó tulajdonosok számára, hogy nem lesznek fenntarthatóak a magas használt lakás négyzetméterárak. Az újépítésű lakások négyzetméterárai a 450-500 ezer forintos szint környékén kezdenek állandósulni a jobb helyszíneken, ami azt is jelenti, hogy a használtlakás-árak ugyanitt nem haladhatják meg ezt szintet, sokkal valószínűbb, hogy a 350 ezer forintos egységáron maximalizálódnak. 

Elképzelhető, ugyanakkor kicsi az esély rá, hogy az új lakások megemelik valamennyi ingatlan árát, de inkább az a valószínűbb kimenetel, hogy 10, de akár 20 százalékkal is lenyomják majd az árakat. Ez az áresés először azokban a régiókban jelentkezik, melyek közvetlen közelében felbukkannak újépítésű projektek, majd a hatás várhatóan tovább gyűrűzik. 

A lényeg tehát az, hogy az emberek talán még nem észlelték, de már most igen komoly mennyiségű újépítésű lakás robbant be a piacra, melyek a megfelelő közvetítőkön keresztül elérhetők a vevők számára. A CSOK-osoknak azonban sietnie kell, mert az elmúlt években hatalmasra nőtt az igény az újépítésű lakások iránt, így sokan támogatás nélkül is belevágnak azok megvásárlásába. Mindez viszont azt is eredményezi, hogy a használt lakások árai csökkenni fognak a mostani irreális szintekről.

Címkék: CSOK-kisokos, Hírek
https://otthonteremtes.blogstar.hu/./pages/otthonteremtes/contents/blog/27299/pics/14634208428259388_800x600.jpg
CSOK-kisokos,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?