Saját tulajdonú ingatlanban élünk, ám zsúfoltan

A saját tulajdonú ingatlanok tekintetében meghaladjuk az európai uniós átlagot, azaz, nálunk a polgárok közül kevesebben bérlik, annál inkább tulajdonolják a házakat, ingatlanokat, mint például Nyugat-Európában. A lakhatási körülményekben már nem ennyire jó a helyzet, az úgynevezett zsúfoltsági ráta elég rossz az európai összehasonlításokban.

A lakhatási körülmények tekintetében nem csupán a saját tulajdonú, illetve a bérelt ingatlan arányát kell értékelni, hanem azt is, hogy rendelkezésre áll-e elegendő hely a lakásban. A zsúfoltsági ráta a zsúfolt lakásban élők arányát ismerteti, amelyet a háztartás rendelkezésére álló szobák száma, a háztartás mérete, valamint tagjainak kora és családi helyzete határoz meg.

Az Eurostat 2014. évi statisztikái alapján a magyar lakosság 68 százaléka családi házban, valamint 31,6 százaléka lakásban él. Az EU átlaghoz képest (házban 59,6 százalék, lakásban 39,8 százalék) Magyarországon többen élnek házban, ebből adódóan kevesebben lakásban. Ennek nyilvánvalóan történelmi, szociológiai okai vannak, ám Európában akkora a szórás ebben a tekintetben, hogy nehéz bármi általánosat mondani.

Hiszen két mediterrán ország között is óriási az eltérés, a spanyolok 33 százaléka, a ciprusiaknak viszont 72 százaléka él családi házban. De Észtországban, Lettországban is csak a lakosság egyharmada él családi házban, míg például Írországban 92 százalék, utóbbi a legmagasabb európai adat.

Ami a bérlők és tulajdonosok arányát illeti, Magyarországon 10,9 százalék a bérlők aránya, míg az Európai Unióban 29,9 százalék. Vagyis hazánkban a saját tulajdonú lakásban élők aránya 89,1 százalék, amely 19 százalékponttal magasabb az EU-ban tapasztaltnál. Az EU tagállamai közül csak 4 országban magasabb a saját tulajdonú lakásban élők aránya – mindegyik a szocialista tömbben volt harminc évvel ezelőtt - (Horvátország, Litvánia, Románia, Szlovákia), mint Magyarországon.

Ami a jelzáloghiteleket és a kölcsönöket illeti, Magyarországon a lakosság 18,4 százaléka élt kölcsönnel vagy jelzáloghitellel terhelt, saját tulajdonú otthonban, míg a lakosság 70,8 százaléka kölcsönnel és jelzáloghitellel nem terhelt saját tulajdonú otthonban lakott 2014-ben. Hol bérelnek legtöbben lakást? Németországban és Ausztriában, az előbbi ország esetében 47 százalék, a sógoroknál 42 százalék bérel.

A túl szűk lakásban élők arányát ismertető zsúfoltsági rátát a háztartás rendelkezésére álló szobák száma, a háztartás mérete, valamint tagjainak kora és családi helyzete határozza meg. Akkor minősül egy személy túlzsúfolt háztartásban élőnek, ha az alábbi feltételek nem érvényesülnek:

- egy helyiség a háztartás számára,

- egy helyiség a háztartásban élő párok számára,

- egy helyiség minden 18 év feletti egyedülálló számára,

- egy helyiség két azonos nemű, egyedülálló, 12 és 17 éves kor közötti számára,

- egy helyiség minden 12 és 17 éves kor közötti számára, aki nem tartozik az előző kategóriába,

- egy helyiség két 12 alatti számára.

Ebben a körben már nem állunk olyan jól. Az Eurostat 2014-es adatai szerint a magyarországi zsúfoltsági ráta 44,6 százalék, amely Románia után a második legmagasabb volt az Európai Unióban.

A 18 év alattiak körében hazánkban 65,2 százalék a zsúfoltsági ráta, míg a 18 és 64 közöttiek esetében 45,3 százalék.  Kedvezőbb pozíciót csak a 65 év felettiek körében értünk el az EU-n belül, de itt is az ötödik legmagasabb rátával rendelkezünk a túlzsúfoltságot illetően. Az EU egészére vonatkozó rátától mindegyik esetben jelentősen lemaradtunk.

Akik „szellősen” élnek, azok a belgák, az írek, a hollandok, a ciprusiak.

Magyarországon az elszegényedés kockázatának kitett lakosság (olyan háztartásban élők, ahol nem éri el a medián jövedelem 60 százalékát az egy főre jutó rendelkezésre álló jövedelem) körében 67,4 százalék volt a zsúfoltsági ráta, amely közel 23 százalékponttal a teljes lakosságra vonatkozó zsúfoltsági ráta felett alakult.

A magas zsúfoltsági rátával rendelkező EU tagállamok közül hazánkban van a legnagyobb eltérés azok között, akiknek az egy főre jutó rendelkezésre álló jövedelme nem éri el, valamint akiknek meghaladja a medián jövedelem 60 százalékát (26,7 százalékpont).

Nemzetközi kitekintés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?