Lakásvásárlási támogatások az EU-ban

A tagállamokban mindenhol igyekeznek a gyerekesek és a családosok lakásvásárlását segíteni, akad, ahol az ingatlan meghatározott százalékát biztosítják, máshol támogatott kamatozású hitel, vagy adókedvezmény vehető igénybe, vagy a bérleti díjakban próbálnak kedvezni. A magyar rendszer leginkább a francia szabályozással mutat rokon vonásokat.

Lengyelországban 2014 januárja óta működik a „Housing for the Youth” (Mieszkanie dla Młodych) program, ami a gyermek nélküli családok esetében 35 éves kor alatt a megvásárolt új lakás értékének 10 százalékát, egy gyermekes családok esetében 15 százalékát, 2 gyermekes családok esetében 20 százalékát biztosítja.

További 10 százalékos támogatás érhető el 3 gyermekes családok számára. A lengyel kormány a program első 5 évére több mint 250 milliárd forintnyi költségvetési támogatással, és 115 ezer új ingatlannal számol. A program első másfél évében több mint 23 ezren vették igénybe a támogatást.

Leginkább talán a francia szabályozás ösztönzi a magyarhoz hasonlóan a családalapítást: itt a családi lakhatási támogatást a friss házasok, illetve a legalább két gyermekkel rendelkezők igényelhetik, ami új lakás vásárlására is fordítható.

Belgiumban támogatott kamatozású hitel érhető el lakás vásárlásához, ahol a 35 év alattiak kamatkedvezménye különösen jelentős. A brüsszeli régióban külön támogatás igényelhető az új lakásba költözéshez (ennek összege nagyjából 800–1050 euró a költöző személyek számától függően).

Cipruson az első ingatlan vásárlását az ingatlan áfájára vonatkozó adókedvezménnyel segíti.  A támogatás feltétele, hogy az igénylő legalább 10 évig megtartsa az ingatlant, és hogy az ingatlan ne legyen 250 m2-nél nagyobb. A juttatás nagysága függ a gyermekek számától és a lakás méretétől.

Írországban lakhatási támogatás egyaránt kapható a lakásbérleti díjak és a jelzáloghitelek törlesztő részleteinek finanszírozására, de kizárólag azok vehetik igénybe, akik igazoltan rászorulnak.

Olaszországban az állam adókedvezményekkel (például a jelzáloghitelek kamataira), illetve alacsony kamatozású kölcsönökkel támogatja a lakások vásárlását.

Nemzetközi kitekintés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?